Trendovi uređenja enterijera

Na unutrašnje uređenje kuća i stanova ovih godina snažno utiče tzv. art-deko stil. Kao što verovatno već znate, dizajneri i umetnici, uvek nastoje da pokažu nešto novo, impresivno i inspirativno. Po svoj prilici staklo i metal se vraćaju na velika vrata, povezani minimalističkim ili maksimalističkim tendencijama. Geometrijske šare i prirodni materijali ponovo su u trendu.

Za Magazin DaiBau dali smo naše mišljenje o trendovima kada je u pitanju uređenje enterijera. Više o ovoj temi pročitajte na sledećem linku.

Geometrijski motivi

Ravne linije i organski oblici su elementi koji već više godina vladaju trendovima za uređenje stambenog prostora. Sada se čini da su potpuno zavladali svojom ekspresivnošću i prirodnošću – svetiljke okruglih i jasnih linija, ogledala zaobljenih i pravougaonih oblika, tapete sa geometrijskim šarama. Sve ovo dodatno može obogatiti vaš dom. Geometrija se prepliće sa strukturom tkanina, materijala, staklom, drvetom i metalom, a vrlo često se mogu sresti najrazličitije, pa čak i kontrastne varijacije.

Dizajn metala

Metal postaje vrlo snažan element dekora, sasvim jasno vidljiv u varijantama sa drugim materijalima. Dominira modelima lampi, komoda, fiokara, polica za knjige, stočića za kafu; trpezarije krase obične ili barske stolice u kombinaciji metala i baršuna isto kao i boravke na otvorenom ili terase. Između ostalog, metal se javlja i u zaobljenim linijama ili oblicima jasne geometrije – pravougaonim ili kvadratnim.

Povratak taraca

Vraćaju se u modu i mešavine mermera, granita, kamena, betona i stakla. Teraco se smatra elementom retro stila, a sada ga srećemo u obnovljenom i modernizovanom obliku. Prvobitno je korišćen za prekrivanje podnih površina; s napretkom tehnologija i tehnika, alata i aparata, sasvim je moguće koristiti ga kao dekorativni segment za zidove i druge površine, kakve su recimo radne ploče u kuhinji. Teraco zadovoljava mnoge kriterijume budući da je čvrst i izdržljiv materijal tako da je način i oblik njegove upotrebe sada već stvar ličnih afiniteta, a ne tehničkih ili nekih drugih ograničenja. Uostalom, isto važi i za sve veći broj materijala koji je smatran neprimerenim za enterijer ili eksterijer.

Međutim, moramo vas podsetiti da u potrazi za svim ovim, najnovijim formama, tendencijama i trendovima ne zaboravite na sopstvenu udobnost, inovativnost i smelost. Svakodnevna funkcionalnost, praktičnost i upotrebljivost elemenata treba da vas vode u izboru pravih stvari za vaš dom.

 

Opširan tekst o ovoj temi možete pročitati na sledećem linku gde smo iskazali naše stručno mišljenje!